Blogserie appartement en verbouwen / Deel 3: update reglement en het onderhoudsfonds

Als de splitsing voor een verbouwing wordt aangepast, is het goed te kijken of het reglement nog actueel is. Misschien is het reglement ook aan een update toe.

Denk aan de spaarpot voor het onderhoud

Sinds 2005 zijn appartementseigenaars wettelijk verplicht een spaarpot voor het onderhoud van het gebouw te hebben. Ook wel ‘reservefonds’ of ‘onderhoudsfonds’ genaamd.

Strenger beleid voor woongebouwen

Per 1 januari 2018 zijn de teugels aangehaald voor woongebouwen.

Het bedrag van het onderhoudsfonds moet minimaal bedragen:

–          een bedrag gebaseerd op het meerjarenonderhoudsplan of

–          0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw.

VvE’s van woongebouwen die vòòr 1 januari 2018 zijn opgericht, hadden tot en met 1 januari 2021 de tijd aan dit minimum te voldoen.

Kijk daarom wat het reglement zegt over deze spaarpot. Het kan zomaar zijn dat in het reglement staat: “Er kan een reservefonds in stand worden gehouden”. Terwijl dat al een tijd lang moet op basis van de wet. Voor een woongebouw dus zelfs met een minimumbedrag.

Het reglement is dan op dat punt verouderd. Wel is de wet automatisch van toepassing. Maar wordt het reglement gewijzigd, dan is het reglement ook op dat punt toe aan een update.

Bankgarantie mogelijk

In plaats van de geldelijke bijdragen kunnen de eigenaars overigens een bankgarantie verstrekken ten name van de vereniging van eigenaars. Vooral voor commerciële partijen kan dit uitkomst bieden.

 

Meer weten? Neem dan contact met mij op.

 

Dit is deel 3 van vier blogs over appartement en verbouwen.

Klik hier voor deel 1.

Klik hier voor deel 2.

Klik hier voor deel 4.

 

(Afbeelding: Bernhard Hermant, Unsplash)

Share: