Vakantiehuis roerend of onroerend?

Is mijn (toekomstige) vakantiehuis roerend of onroerend? Het is een veelgestelde vraag. Zeker in tijden waarin de vraag naar allerlei soorten vakantiehuizen, zoals chalets, woonboten, stijgt.

Roerend of onroerend? Waarom is dit verschil van belang?

Bijvoorbeeld om te weten:

  • of je eigenaar bent.
  • of je onroerendezaakbelasting moet betalen.
  • of je overdrachtsbelasting moet betalen.
  • of je de koop schriftelijk moet vastleggen.
  • of je voor de overdracht een notariële akte nodig hebt.

Twijfel je? Stel jezelf dan de volgende vragen.

Is het vakantiehuis naar aard en inrichting bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven?

Is deze bedoeling naar buiten kenbaar?

Op basis van deze criteria bevestigde de Hoge Raad het oordeel van het gerechtshof dat een portacabin onroerend was, onder meer om de volgende redenen:

  • de portacabin was als bedrijfsgebouw (kantoorruimte) in gebruik genomen naast het al ter plaatse bestaande bedrijfsgebouw;
  • beide gebouwen waren visueel door middel van een schutting met elkaar verbonden;
  • aan de onderzijde van de portacabin was een (demonteerbare) plint bevestigd die tot of tot in de grond reikte, zodat de portacabin ook visueel één geheel met de grond vormde;
  • rond de portacabin bevond zich een goed onderhouden tuin;
  • de portacabin had een aparte ingang en was bereikbaar via een tegelpad;
  • de portacabin was aangesloten op het gas-, water- en elektriciteitsnet; zij had een telefoonaansluiting en een aansluiting op de riolering;
  • de hypotheekbank had bedongen dat hypotheek zou worden gevestigd op de beide bedrijfsgebouwen, waaronder de portacabin;
  • de taxateur had in zijn taxatierapport de panden, waaronder de portacabin, omschreven als twee bedrijfsgebouwen en ten aanzien van de portacabin vermeld dat zij haar fundatie had in betonpoeren en een stalen frame.

Dit soort gegevens is van belang bij het antwoord op de vraag of je vakantiehuis als roerend of onroerend wordt aangemerkt.

Let op: als het vakantiehuis naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven en deze bedoeling naar buiten kenbaar is, dan is niet meer van belang dat technisch de mogelijkheid bestaat om het vakantiehuis te verplaatsen.

Overdrachtsbelasting

Is het vakantiehuis onroerend? Dan is bij de verkrijging daarvan overdrachtsbelasting verschuldigd. Het tarief bij een vakantiehuis is hetzelfde als bij andere huizen. Afhankelijk van de situatie 0%, 2% of 8%.

Als je het vakantiehuis voor langere tijd als hoofdverblijf gaat gebruiken, kun je voor het tarief van 2% in aanmerking komen. Als je starter bent zelfs voor het tarief van 0%. Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting.

Zelfs als de bewoning in strijd komt met de recreatieve bestemming en je je niet op het adres van het vakantiehuis kunt laten inschrijven bij de gemeente, is er een kans dat het tarief van 0% of 2% van toepassing is.

In alle overige gevallen is het tarief 8%.

Eigenaar van het vakantiehuis met een recht van opstal

Is de grond niet van jou? Twijfel je over de eigendom van het vakantiehuis? Wil je daar zeker van zijn? Kijk dan of voor het vakantiehuis een recht van opstal kan worden gevestigd. Ook dan is bij de verkrijging daarvan overdrachtsbelasting verschuldigd.

 

Meer weten? Neem dan contact met mij op.

 

(Afbeelding: Birgit Loit, Unsplash)

Share: